Πολιτευτής με την Ν.Δ. στην εκλογική περιφέρεια Β' Αθηνών
Η διαδικασία της παραπλάνησης της κοινωνίας από τις τεράστιες ευθύνες για την τραγωδία που έζησε η χώρα, είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών, έχουμε διαβάσει και ακούσει πλήθος δικαιολογιών για το πότε και αν ήξερε ο κ. Τσίπρας για τις απώλειες συνανθρώπων μας. Δεν θα μπω σε διαδικασία κριτικής αυτή τη στιγμή. Εξάλλου κάθε ημέρα επιφυλάσσει και από μια νέα δικαιολογία ή προσπάθεια συγκάλυψης. Τα κρατάω για επόμενη αρθρογραφία. Το έχω ήδη γράψει ότι θα ασχοληθώ εκτενώς.
Συνεχίζω τη σειρά κειμένων στο τι είναι Κράτος.
Και πάλι, και σε αυτό δεν θα αντληθούν πληροφορίες νομικής έννοιας. Μένω πιστός στην απλότητα του λόγου θέλοντας με αυτό το τρόπο να φέρω ένα απλό και σύγχρονο λόγο.
Τι είναι Κράτος.
Κράτος είναι η πρόληψη. Και εξηγώ. Είναι η εκπαίδευση που παρέχεις στον πολίτη ώστε να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή το πως πρέπει να δρα σε περίπτωση φυσικών φαινομένων που πλήττουν την ασφάλειά του. Π.χ. σεισμός, πλημμύρες, πυρκαγιές. Να δημιουργήσεις κέντρα εκπαιδευτικά και μάλιστα να υπάρχει και σχετική διδακτέα ύλη.
Η εμπέδωση της ασφάλειας ξεκινά από τη νεαρή ηλικία. Ο πολίτης που είναι μικρός σε ηλικία γνωρίζει και αισθάνεται ότι έχει ένα Κράτος που νοιάζεται για να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει ώστε να προστατέψει αρχικά μόνος του τον εαυτό του. Πριν φτάσουν τα σωστικά κλιμάκια. Είναι σημαντικό επομένως μια σύγχρονη Πολιτεία να έχει Πολίτες που να έχουν εμπράκτως το αίσθημα ασφάλειας, σε πολλαπλά επίπεδα.
Κράτος είναι ο σεβασμός στην προσωπικότητα του Πολίτη. Πως αυτός ο σεβασμός εκφράζεται. Εδώ τα στοιχεία που μπορούν να αποτυπωθούν είναι αρκετά. Θα μείνω σε ορισμένα που τα θεωρώ πολύ σημαντικά.
Ο σεβασμός στη προσωπικότητα του Πολίτη εκφράζεται με το να μην του μειώνεται η νοημοσύνη. Ένα Κράτος σοβαρό και αξιόπιστο όχι μόνο προς την δική του οντότητα αλλά αξιόπιστο και προς τους θεσμούς που το ίδιο έχει ώστε να υπάρχει δημοκρατική τάξη και αρμονία, καλείται να είναι πάντα έτοιμο να παραδεχθεί ανοικτά λάθη και παραλείψεις και να μην χρησιμοποιεί την οντότητα του Κράτους ως πρόσχημα να κρύβεται υπεύθυνος πίσω από αυτό... Τι σημαίνει πρακτικά. Ότι ο όρος Κράτος δεν μπορεί να είναι ασπίδα προστασίας ανεύθυνων...
Καθότι με αυτό το τρόπο χάνει την αξιοπιστία του, και είναι γεγονός ότι ο Πολίτης δεν θα το σεβαστεί.
Ο σεβασμός στη προσωπικότητα του Πολίτη, είναι να αναδεικνύεται από το Κράτος, η καλύτερη Ηγεσία. Όχι η καλή, η μέτρια ή η κακή. Αλλά ένα Κράτος αναζητά μέσα από την καθημερινή ενασχόληση με τα κοινά τον καλύτερο. Κράτος είναι οι Πολίτες. Οπότε ένα Κράτος δεν κινείται με όρους προπαγάνδας αλλά αφήνει το χώρο ελεύθερο για την ανάδειξη μέσω του Πολιτικού Λόγου, του καλύτερου.
Ο σεβασμός στη προσωπικότητα του Πολίτη, είναι να αναδεικνύεται από το Κράτος η θέληση του κάθε πολίτη για πρόοδο και δημιουργία. Είμαστε σε μια στιγμή της ιστορίας όπου ο κόσμος κινείται και ανά πάσα στιγμή κάτι νέο δημιουργείται μέσα από επιχειρηματική ιδέα. Το Κράτος φροντίζει ιδέες να ανθίζουν που να έχουν φυσικά να κάνουν με τη παραγωγή πλούτου. Ας μην ξεχνάμε το εξής. Ότι το Κράτος ως μια οντότητα νομική, έχει την δική του φήμη.
Φήμη. Μια αξιοπρόσεχτη έννοια.
Τι Κράτος θέλουμε στη σύγχρονη εποχή. Αυτό είναι ένα σοβαρό ερώτημα που απαντήσεις σε αυτό θα έχουμε εφόσον καταλάβουμε που ανήκουμε. Ανήκουμε στο κόσμο των ιδεών και οραμάτων ή στο κόσμο της αντίληψης ενός δυσκίνητου Κράτους.
Η φήμη του κάθε Κράτους πηγάζει από τις δομές του και το κατά πόσο αυτές λειτουργούν στην εντέλεια και τάχιστα. Η ταχύτητα είναι ιδιαίτερο γνώρισμα της εποχής μας. Π.χ.. ταχύτητες internet.. και μόνο αυτό το παράδειγμα φτάνει και περισσεύει ώστε να δούμε τι καθημερινά συμβαίνει γύρω μας. Και πόσο ανταγωνισμός υπάρχει σε αυτό το τομέα της τεχνολογίας. Ανήκεις επομένως κάπου που τα πάντα κινούνται και θέλουν να κινούνται με ταχύτητα.
Η φήμη του κάθε Κράτους πηγάζει από το πόσο δίκαιο είναι. Υπάρχει Κράτος άδικο θα είναι η ερώτηση; Θα μπορούσα να πω ως αρχική σκέψη πως όχι δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως ως έννοια Κράτους, Κράτος που να μην το απασχολεί να ακούει τις αγωνίες του Πολίτη. Αυτό ίσως να μπορείς να το χαρακτηρίσεις και ένα άδικο Κράτος.
Όμως, είναι ποτέ δυνατόν ο όρος Κράτος να συμπεριλαμβάνει αδικία ως χαρακτηριστικό μέσα σε αυτό;
Όχι. Άδικος είναι ο τρόπος που ορισμένοι συμπεριφέρονται στο Κράτος όταν βρεθούν στα ηνία αυτού. Και ένας άδικος τρόπος είναι να "εργάζεσαι" για το διχασμό, ενώ όλοι οι Πολίτες είναι πλήρωμα της Πολιτείας.
Βλέπουμε ως πορεία ανάλυσης ότι στη σύγχρονη εποχή έχουμε μπροστά μας έννοιες για το δίκαιο ή το άδικο Κράτος ως προς το πως συμπεριφέρεται στους Πολίτες. Διχαστικά ή όχι.
Κράτος είναι η συμμετοχή του Πολίτη στα κοινά έτσι ώστε μέσα από σύνθεση και όχι μέσα από σύγκρουση να παράγεται ιδέα, όραμα, σχέδιο και πράξη. Για το κοινό συμφέρον της φήμης του Κράτους.
Υπάρχουν έννοιες πάνω από εμάς, που όμως αγγίζουν τον Πολίτη. Η φήμη του Κράτους είναι μια έννοια πάνω από εμάς, αλλά αγγίζει εμάς, καθότι η φήμη παράγεται από εμάς ως πλήρωμα αυτού.
Κράτος είναι...
Μια κοινωνία που συμμετέχει και δεν απέχει.
Είναι ευκαιρία να δούμε πέρα από τα όσα βλέπουμε. Και να φύγουμε από τα κλισέ του τι κάνει ένα Κράτος.
Η Βουλή είναι η Εθνική Αντιπροσωπεία.
Μέσα σε αυτόν το θεσμό νόμοι τίθενται προς δημόσια διαβούλευση.
Ο νόμος παράγει ενέργεια, και η ενέργεια..... αποτέλεσμα...
Το αποτέλεσμα ενός νόμου πρέπει να είναι ωφέλιμο για τη κοινωνία των Πολιτών. Οπότε η Βουλή καλείται να στελεχωθεί από ανθρώπους που η ενέργεια θα παράγει αποτέλεσμα ωφέλιμο και όχι καταστρεπτικό. Ανθρώπους δηλαδή που να έχουν την συναίσθηση ότι προσφέρουν.
Κράτος είναι η εμπιστοσύνη στο νέο. Κράτος είναι η εμπιστοσύνη στην εμπειρία. Κράτος είναι ο συνδυασμός αυτών των δύο.
Το επόμενο άρθρο αυτής της μίνι σειράς θα είναι εντός ολίγων ημερών. Στο επόμενο θα δούμε πως μια Ηγεσία μεταφέρει ένα Κράτος από το χθες στο σήμερα και από το σήμερα στο αύριο των Πολιτών.
Θα δούμε πως το Πολίτευμα της Δημοκρατίας οδηγείται σε μια αναθεώρηση της αξιοπιστίας των θεσμών της.
Και εκεί, σε αυτό το άρθρο θα δούμε ότι μια κοινωνία που οι θεσμοί του Πρωθυπουργού και του ΠτΔ δεν τυγχάνουν σεβασμού από τα πρόσωπά που κατέχουν αυτές τις θέσεις, είναι δεδομένο ότι θα αναζητήσει την επιστροφή της αξιοπιστίας της Πολιτικής.
Η χθεσινή συνέντευξη του Προέδρου της Ν.Δ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε το πως η Νέα Ν.Δ. σκέφτεται για το αύριο.
Δυστυχώς, αφορμή για αυτή τη συνέντευξη ήταν ένα δραματικό γεγονός. Όμως όπως όλοι είδαν και επίσης άκουσαν. τα σχέδια και τα πλάνα της Ν.Δ. είναι για να μην υπάρχουν παρόμοιες συνεντεύξεις στο μέλλον.
Σταθερά τα βήματα λοιπόν. Έχουμε μια επαναπροσέγγιση της έννοιας Κράτος και μια αναθεώρηση του τι είναι η Δημοκρατία. Αν συνεχιστεί η ταύτιση με συμπεριφορές που μειώνουν τον Πολίτη, και έχουμε Κυβέρνηση που δεν σέβεται το Σύνταγμα ή το μεταφράζει όπως εκείνη θέλει για να μην χάσει προνόμια του Κράτους, τότε ίσως πρέπει να έρθει η στιγμή της σκέψης ότι η Δημοκρατία καλείται να επιβραβεύει μόνο αυτούς που την σέβονται.
Πιστεύω ότι και ο Κοινοβουλευτισμός περνά σε μια άλλη φάση. Την φάση της Αριστείας.