Πολιτική – Πολιτικός Ηγέτης & η Λήψη των αποφάσεων

Φώτιος Μαυρόφτας
Υποψήφιος Βουλευτής με την Ν.Δ. στην εκλογική περιφέρεια Β' Αθηνών


Πολιτική – Πολιτικός Ηγέτης & η Λήψη των αποφάσεων

Σε προηγούμενη τοποθέτησή μου θέλησα να εξηγήσω τον όρο Πολιτική Ηγεσία.  Καταρχήν ευχαριστώ όλους σας που με τιμάτε με την ανάγνωση των θέσεων μου – προτάσεων που διατυπώνω από αυτό το βήμα, και σήμερα προχωρώ ένα βήμα παρακάτω, στην σημασία της Λήψης Αποφάσεων και αυτό επηρεάζει την πορεία μιας χώρας, της Πατρίδας μας και πως η Λήψη Αποφάσεων έχουν επίδραση στον Πολιτική ζωή του τόπου και τι σημαίνουν για τον Πολιτικό Ηγέτη.

Ξεκινώντας θα αναφερθώ στην συμβατική σημασία του όρου Λήψη Απόφασης και ο οποίος είναι πως ο αποφασίζων ή λαμβάνων αποφάσεις επιφυλάσσεται μονό για όποιον έχει τυπικές – επίσημες ευθύνες για την διαμόρφωση επίσημης πολιτικής γραμμής ή ενός κυβερνητικού θεσμού.

Ωστόσο, ο όρος λήψη απόφασης υποδηλώνει δυναμική διαδικασία αλληλοεπίδρασης μεταξύ όλων όσων μετέχουν στον καθορισμό πολιτικής λύσης ή αλλιώς επιλογή πολιτικής.  Τα πρόσωπα αυτά δεν είναι πάντα φορείς δημόσιων αξιωμάτων ή λειτουργημάτων διότι η ευρύτητα της λήψης αποφάσεων προσδιορίζεται εμπειρικά ανάλογα με την ποικιλία των συμμετεχόντων σε αυτή για τους οποίους μπορεί να ισχυριστούμε ότι άσκησαν επιρροή στη διαμόρφωση συγκεκριμένης απόφασης.  Εδώ είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ακριβώς ανοίγει την Νέα Δημοκρατία σε νέους ανθρώπους να μιλήσουν για τις ιδέες τους και πως αυτές μπορεί να γίνουν πράξη σε ένα συνεχές μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, είναι με απλά λόγια ο σεβασμός του Κυριακού Μητσοτάκη σε μια γενιά που αγωνιά για το μέλλον.

Η λήψη απόφασης οδηγεί σε εκείνους με απλά λόγια συντελεστές που διαδραματίζουν ρόλο στην τελική επιλογή και χάραξη πολιτικής και δεν περιορίζονται μόνο σε τυπικές – νομικές σχέσεις των ατόμων που λαμβάνουν μια απόφαση.  Αυτό ωστόσο που δεχόμαστε όλοι είναι πως σε ένα στρογγυλό τραπέζι οφείλουν όλοι να συμμετάσχουν στην λήψη αποφάσεων ορθολογικά.

Και έρχομαι σε πιο σημαντικό σημείο της σημερινής τοποθέτησής μου, η λήψη απόφασης είναι πρωταρχική κυβερνητική λειτουργία.  Από αυτό και μόνο γίνεται κατανοητό τι σημαίνει να είσαι Πολιτικός Παράγων και Πρωθυπουργός μιας χώρας.  Η λήψη απόφασης στην Πολιτική είναι συνάρτηση των πράξεων άλλων ατόμων, και αυτό από και μόνο πλευράς κοινωνικής επιστήμης, που τα τελευταία χρόνια για να μην επεκταθώ και πιο πίσω έχουμε αμελήσει τον ρόλο της στην διαμόρφωση Πολιτικής.

Η απόφαση έχει άμεση σχέση με την συμπεριφορά και την προσωπικότητα και είναι προερχόμενη από βιωματική εμπειρία. Εδώ υπερτερεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την βαριά ιστορία του ονόματός που φέρει.



Τελειώνοντας οφείλω να τονίσω ότι η λήψη απόφασης πρέπει να είναι με σταθμά ορθολογιστικά, στρατηγικά σχεδιασμένα, να λαμβάνουν υπόψη την ψυχολογία του ανθρώπου – πολίτη και να υποστηρίζουν την φιλοσοφία του Ηγέτη. Και η φιλοσοφία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σεβασμός στην Κοινωνία.