3η αρχή Ηγεσίας


Φώτιος Μαυρόφτας
Πολιτευτής με την Ν.Δ. στην εκλογική περιφέρεια Β' Αθηνών

Μέσα από αυτή την σειρά γνωρίσαμε ήδη 6 από τις 7 αρχές ηγεσίας που εντοπίζονται στη Ν.Δ. και εφαρμόζονται από τον Πρόεδρό της. Αρχές που είναι η επιστροφή της Πολιτικής, και με την επιστροφή αυτή επιτυγχάνεται να τεθούν οι βάσεις για μια αξιόπιστη, σοβαρή και δίκαιη διακυβέρνηση της χώρας. Για ένα σύγχρονο μοντέλο κράτους και πολιτείας. 

Οι αρχές αυτές, αποτελούν όχι μόνο αντικείμενο μελέτης σε θέματα Ηγεσίας, αλλά εντοπίζονται στην άριστη Δημοκρατία. Μια Δημοκρατία που βάλλεται όταν οι αρχές, τα ιδανικά και οι αξίες απουσιάζουν ή επιχειρείται η αλλοίωσή τους και η καταπάτηση δικαιωμάτων, όπως επί παραδείγματι το δικαίωμα στην ασφάλεια, στην αριστεία, στην αξιοκρατία, στην οικονομική ευημερία. 

Είμαστε σε θέση να δούμε ότι η Κυβέρνηση της χώρας, δεν μπορεί να αντιληφθεί την θέση της χώρας και τις επιθυμίες των ανθρώπων της. Ίσως ο λόγος μας παρουσιάζεται στο εξής σκεπτικό. Η ιδεολογία της Αριστεράς είναι μια οπορτουνιστική ιδεολογία η οποία εκδηλώνεται έχοντας ως επιθυμία την διακυβέρνηση, αλλά πίσω από την κουρτίνα βρίσκεται η επιθυμία για την κατάληψη της εξουσίας. Αυτή δεν είναι Δημοκρατία, είναι καθεστώς. 

Όταν μια Κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί ποια η θέση της χώρας και ποιες οι επιθυμίες των ανθρώπων της, τότε οδηγεί τη κοινωνία σε μαρασμό, τις δομές του κράτους στα βράχια και επιχειρεί να απλώσει δίκτυα ελέγχου παντού για να μην γίνει αντιληπτό αυτό το γεγονός. 

Όμως με αυτή τη πρακτική, αυτό που παράγεται ως αποτέλεσμα είναι η μη ανάπτυξη της κοινωνίας, η μη ανάπτυξη του ατόμου. 

Η 3η αρχή της Ηγεσίας, είναι η ανάπτυξη των ανθρώπων. 

Και η σειρά αυτή, θα κλείσει με αυτή την αρχή, και θα διαπιστώσετε το λόγο κατά την διάρκεια ανάγνωσης του άρθρου. 

Τι θέλουμε. Θέλουμε Ηγεσία ή θέλουμε καλή Ηγεσία; Θα μείνω στο καλή Ηγεσία, διότι με αυτό το τρόπο γίνομαι πιο συγκεκριμένος. Καλή Ηγεσία, είναι η Ηγεσία εκείνη που περιλαμβάνει πολλά περισσότερα από την ολοκλήρωση εργασιών, έργων αν θέλετε. 

Η καλή Ηγεσία περιλαμβάνει την ολοκλήρωση έργων μέσω της εξελικτικής σκέψης της Ηγεσίας. 

Όταν μια κοινωνία βαδίζει προς μια πορεία, οφείλει ώστε να συνεχίζει να υφίσταται, αυτή η πορεία να είναι αναπτυξιακή. Πως όμως η πορεία αυτή ορίζεται. Από μόνη της ασφαλώς και δεν μπορεί να είναι. 

Η αναπτυξιακή πορεία μιας κοινωνίας, χώρας, λαού, Έθνους, έχει την πηγή της και την αφετηρία της στους ανθρώπους. Δημοκρατία χωρίς ανάπτυξη των ανθρώπων δεν υφίσταται. Η ουσία της Δημοκρατίας, το κύτταρο της Δημοκρατίας είναι η επιστημονική, τεχνική κατάρτιση των μελών. Η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας και κάθε δυνατής θεσμοθέτησης που να επιτρέπει την συνεχή επιμόρφωση των μελών. 

Η εξέλιξη των πολιτών, είναι η πρόσθεση αξίας στους πολίτες. 

Είναι, μετά την έμπνευση και το κίνητρο που δίνει η Ηγεσία, το 3ο σκαλοπάτι πάνω στο οποίο ένα κράτος πατά ώστε να γίνει ένα άριστο κράτος. 

Η 3η αρχή της Ηγεσίας, είναι η εξέλιξη, το πως και το γιατί.

Η Ν.Δ. και ο Προέδρος της, δεν έχουν σχέση με τη κοινωνία. Έχουν επαφή με την κοινωνία. Σχέση έχει ο Τσίπρας και η παρέα του και μάλιστα κάκιστη. 

Το γιατί οι σχέσεις είναι κάκιστες και δεν υπάρχει επαφή, οφείλεται σε πολλά που έχουν συμβεί και ένα από αυτά που έχει διαπιστωθεί, είναι ότι η Κυβέρνηση και ο Τσίπρας προσωπικά δεν επιθυμούν την εξέλιξη των πολιτών.

Η υποχρέωση της Πολιτείας είναι να εφοδιάζει τη κοινωνία με μέσα εξέλιξης. Μειώνοντας τη παρέμβαση του Κράτους, επιτυγχάνεται η επένδυση στη καινοτομία, στην ερεύνα και στην ανάπτυξη. Το να εφοδιάζει ένας Ηγέτης την κοινωνία με όσα μέσα μπορεί ώστε αυτή να εξελιχθεί, μαθαίνει στους πολίτες ότι η ικανότητα δεν έχει όριο. 

Το δεδομένο του εφοδιασμού είναι δεδομένο για την ύπαρξη της ανάπτυξης. Όχι με λόγια αλλά με έργα. 

Ένα σύγχρονο κράτος εποπτεύει την ανάπτυξη, επιτρέποντας στην ιδιωτική πρωτοβουλία να εξελιχθεί μέσω της εξέλιξης των ανθρώπων που εμπιστεύεται, δίνοντας έτσι ταυτόχρονα η Ηγεσία το δικαίωμα της ανάπτυξης σε πολλαπλά επίπεδα όπως γίνεται στη νέα θεωρία της ηγεσίας των 360 μοιρών. Σε κάθε Δημοκρατικό κράτος, προέχει η ασφάλεια της γνώσης και η αξιοποίηση αυτής. 

Ζούμε σε μια εποχή, που η ταχύτητα είναι ένα ιδιαίτερο γνώρισμα των κοινωνιών. Για να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε αυτή τη ταχύτητα και να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος μετά των Τσίπρα - Καμμένου περίοδο, θα ήταν χρήσιμη μια αντίληψη. Ότι η εξέλιξη των ανθρώπων δεν είναι μια βραχυπρόθεσμη διαδικασία, αλλά μέσα από καθημερινά βήματα άσκησης αναπτυξιακής πολιτικής, είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία η οποία γίνεται με σταθερά ημερήσια, εβδομαδιαία, μηνιαία, ετήσια βήματα. 

Αυτή η πολιτική σκέψη, σαφώς ανθρωποκεντρική, επιτρέπει στην ιδιωτική πρωτοβουλία να καθορίσει ένα πλάνο, σχέδιο δράσης, ανάπτυξης, συνεπικουρούμενη από την Πολιτεία, έτσι ώστε ο συνδυασμός αυτός να ανασύρει στην επιφάνεια τις επιθυμίες του πολίτη, αλλά και γιατί όχι και την πραγμάτωση των ονείρων του. Ο εφοδιασμός της Πολιτείας με μέσα ανάπτυξης, είναι στρατηγικής σημασίας για την εξέλιξη. Αφού καθορίζει με αυτό το τρόπο την ομαλή λειτουργία της οικονομίας μέσα από την κάλυψη αναγκών που προέρχονται από την συνεχή εξέλιξη των ανθρώπων η οποία στηρίζει την ανάπτυξη του Α.Ε.Π. 

Εφόσον μια Πολιτεία, δεν είναι σε θέση να διαπιστώνει καθημερινά, ότι οι επιθυμίες των πολιτών είναι η πηγή της Πολιτείας, τότε οδηγούμαστε σε ένα πολίτευμα άγνοιας με τελεσίδικο την άγνοια των δυνατοτήτων μιας χώρας. 
Η Ηγεσία είναι εστιασμένη στη σωστή καθοδήγηση. Δεν μπορεί να γίνει συνώνυμο άγνοιας και συνώνυμο καθυστέρησης. Αλλά είναι εξ ορισμού συνώνυμη με ενέργεια. 

Η ενέργεια αυτή εξωτερικεύεται με κατάθεση σύγχρονων αναπτυξιακών προτάσεων. Με καθοδήγηση όχι ομαδική αλλά κατά άτομο. Ανθρωποκεντρική πολιτική. Η εξέλιξη των ανθρώπων ανέκαθεν είναι συνθήκη win - win. Και η ανθρωποκεντρική πολιτική, είναι η πολιτική της εμπέδωσης του σεβασμού σε ιδεώδη. Η 3η αρχή της Ηγεσίας, είναι η αρχή της πρωτοβουλίας. 

Γιατί η Ηγεσία είναι επικεντρωμένη στη πρωτοβουλία. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Ηγεσία έχει ένα δυναμικό γνώρισμα. Δεν επιθυμεί την ήττα. Αλλά διαμορφώνει πάντα συνθήκες νίκης. Και για να υπάρχει νίκη, και εδώ η αναφορά γίνεται για μια κοινωνία νικητών, χρειάζονται :

1. Στόχος
2. Ανάδειξη προτερημάτων
3. Ευκαιρίες

Εξέλιξη και πρωτοβουλία είναι 2 έννοιες που τις συναντάμε σε Ηγεσίες που έχουν ως μοναδικό κίνητρο την νίκη της κοινωνίας απέναντι στις προκλήσεις του αύριο. 

Αν σε αυτό το σημείο εστιάσουμε την προσοχή μας στο λόγο της Ν.Δ. και του Προέδρου της, θα δούμε ότι ο λόγος αυτός περιέχει στόχο, ανάδειξη, και ευκαιρίες. Η θέση της χώρας στο σύγχρονο γίγνεσθαι, είναι στρατηγικής σημασίας στο να γίνει κατανοητή. Η αρχή της εξέλιξης των ανθρώπων, η αρχή της πρωτοβουλίας επιτρέπει την συνεχή παροχή μέσων ανάπτυξης και την συνεχή τροφοδότηση της κοινωνίας με κίνητρα. Δεν είναι αρχή της προπαγάνδας, μια προπαγάνδα που αδυνατίζει, αποδυναμώνει τη κοινωνία, στερώντας κίνητρα και μέσα ανάπτυξης για να συνεχίζει με αυτό το τρόπο να συντηρείται η προπαγάνδα... Είναι η καρδιά της πολιτικής. 

Ο πολίτης στηρίζει τον εαυτό του, όταν επιλέγει πολιτικές που έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο. Που έχουν ως επίκεντρο την πρωτοβουλία και την συνδυαστική δύναμη Πολιτείας - Ιδιωτών. Και τον στηρίζει πολλαπλά, όταν με αυτή τη πρακτική επιτυγχάνεται η βελτίωση της παροχής υπηρεσιών, και η διαμόρφωση ενός νέου πεδίου ανταγωνιστικότητας αλλά και συναγωνισμού για το ποιος θα είναι ο καλύτερος. 

Μια Δημοκρατική Πολιτεία πάντα δίνει το δικαίωμα του συναγωνισμού. 

Και το δικαίωμα στη δημιουργικότητα. 

Κάθε πολίτης είναι υπεύθυνος. Και ο Ηγέτης υπεύθυνος για τους πολίτες. Υπεύθυνος για την ανάπτυξή τους. Και υπεύθυνος ως προς το Πολίτευμα. 

Τίποτα δεν είναι δεδομένο σε μια Δημοκρατία όταν η Δημοκρατία δεν θεωρεί δεδομένο ότι πρέπει οι πολίτες να εξελίσσονται. 

Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα. Είναι επιλογή πολίτες σε πολίτες. Και μέσα από τις επιλογές αυτές αναδεικνύεται ο άνθρωπος. Η πολιτική οφείλει να επιτρέψει στη πρωτοβουλία να καθορίσει το επάγγελμα του μέλλοντος, ώστε με αυτό το τρόπο η κοινωνία συνεχώς να εκσυγχρονίζεται. Η πολιτική αναδεικνύεται όταν υπάρχει η ανάδειξη νέων τάσεων και ιδεών. Δεν αναδεικνύεται με το να συντηρεί αλλά μόνο με το να επιτρέπει. 

Η εξέλιξη των ανθρώπων δεν αφορά μόνο τη νέα γενιά. Οι γενιές συνυπάρχουν στη κοινωνία. Η εξέλιξη είναι μια σκυτάλη που η μια γενιά δίνει στην άλλη ώστε να προχωρήσει στα βήματα εκείνα της εξέλιξης που καθορίζουν τη μελλοντική εξέλιξη. 

Η Ηγεσία μιας χώρας δεν είναι Ηγεσία που ασκείται με το να παρατηρεί. Αλλά ασκείται με το να καθορίζει τι αξίζει να παρατηρείς. Και όχι το τι δεν αξίζει. Η Κυβέρνηση της χώρας, η Κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου παρατηρεί αλλά και καθορίζει τι δεν αξίζει να παρατηρείς. 

Με αυτή τη προσέγγιση στο γεγονός, κάλλιστα είμαστε στη θέση εκείνη που καλείται να καθορίσει, να ορίσει αλλά και να διαμορφώσει την εικόνα του μέλλοντος. 

Η 3η αρχή της Ηγεσίας, εντοπίζεται στο τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση της Ν.Δ., όλων των Ελλήνων, θα κυβερνήσει και θα καθοδηγήσει τη χώρα. 

Και εντοπίζεται στη φράση της Ηγεσίας της ως κάτωθι :


" Αυτή η Ελλάδα αναζητεί σήμερα πολιτική έκφραση. Είναι η ίδια η Ελλάδα στην οποία πρέπει να επενδύσουμε αν θέλουμε να ατενίζουμε το μέλλον με πραγματική αισιοδοξία "

Κυριάκος Μητσοτάκης - 30/09/2017