Δημόσια ή Ιδιωτική εκπαίδευση ;


Φώτιος Μαυρόφτας
Πολιτευτής με την Ν.Δ. στην εκλογική περιφέρεια Β' Αθηνών

Από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση καθώς και εξαιτίας της πολιτικής στην οποία πιστεύω και ακολουθώ αταλάντευτα πολλά χρόνια ήδη από το ξεκίνημά μου δίπλα σε επιφανή στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ήρθε η στιγμή να γνωστοποιήσω σε όλους όσους διαβάζουν τα κείμενα μου, που σκοπό έχουν να προβάλλουν τις θέσεις της παράταξης της οποίας είμαι μέλος, περί Δημόσιας ή Ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Θα ξεκινήσω με ιστορικά στοιχεία και ιδιαίτερα από την βιομηχανική επανάσταση η οποία ώθησε σε πνευματικές αλλαγές. Ο εκβιομηχανισμός σήμανε ταυτόχρονα και αστικοποίηση του πληθυσμού , νέες ευκαιρίες για απασχόληση, νέες ειδικότητες και νέα επαγγέλματα που απαιτούσαν ειδική εκπαίδευση. Το αποτέλεσμα ήταν ο ρόλος του σχολείου να διευρύνεται. Ήδη μετά την Γαλλική επανάσταση ο ρόλος του σχολείου άρχισε να αναπτύσσεται αλλά και να αλλάζει μορφή, για να εξυπηρετήσει τις νέες ανάγκες και τις νέες τάσεις που δημιουργήθηκαν και επικράτησαν.  Το κράτος ενδιαφέρθηκε για την προετοιμασία ενός καλού και ειδικευμένου βιομηχανικού εργάτη ή τεχνίτη αλλά και για την μόρφωση της ανώτερης τάξης που καταλάμβαναν υψηλές πολιτικές και κοινωνικές θέσεις.  Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν χαμηλής στάθμης δημόσια σχολεία ή τεχνοεπαγγελματικά για τα παιδιά των εργατικών τάξεων και από την άλλη υψηλής στάθμης και ακαδημαϊκού χαρακτήρα ιδιωτικά σχολεία για την ανώτερη τάξη, κάτι που σήμαινε την δωρεάν εκπαίδευση και την επί διδάκτρων εκπαίδευση.

Έρχομαι όμως στο σήμερα.

Οι εξελίξεις του αιώνα μας τόσο στο τομέα της εκβιομηχανοποίησης και της αστικοποίησης καθώς και επίσης στον τομέα της εξάπλωσης της εκπαίδευσης , έφεραν όπως είναι φυσικό μεγάλες αλλαγές στα εκπαιδευτικά συστήματα διάφορων ευρωπαϊκών και μη χωρών. Αυτό ήδη οφείλω να πω ότι ήδη είχε ξεκινήσει από τους δυο παγκοσμίους πολέμους, δηλαδή από τον 20ο αιώνα.

Στην εκπαίδευση έγιναν κυρίως δυο βασικές αλλαγές που έχουν κοινωνικές προεκτάσεις και επηρέασαν παιδαγωγική θεωρεία και φιλοσοφία. Και εξηγώ πως στις βιομηχανοποιημένες χώρες η εκπαίδευση προχωρά σε επίπεδο πολυσήμαντο για την ευρύτερη οικονομική πρόοδο των χωρών αυτών.

Η χώρα μας ενώ είχε ξεκινήσει να αξιοποιεί τον τεράστιο πλούτο γνώσης και επιστημονικού δυναμικού που δημιουργήθηκε τις περασμένες δεκαετίες ήδη από την δεκαετία του 1960 ωστόσο δεν έχει καταφέρει ακόμα να πρωταγωνιστήσει στον τομέα της εκπαίδευσης και να ακολουθήσει άλλες δυτικές χώρες αλλά και ανατολικές.

Ωστόσο η ιδιωτική εκπαίδευση οφείλει να προχωρήσει ως θεσμός στην χώρα μας για λόγους όπως :

1.       Προασπίζει ατομική ελευθερία και ελεύθερη εκλογή
2.       Προασπίζει τον ελεύθερο ανταγωνισμό
3.       Η ιδιωτική εκπαίδευση συμπληρώνει κενά της δημόσιας εκπαίδευσης, ειδικά σήμερα που ο κόσμος εξελίσσεται καθημερινά
4.       Ελευθερία στην διακίνηση ιδεών και διδασκαλίας που στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης ορίζεται από το κράτος
5.       Εξασφάλιση ποικιλίας και σπάει η ομοιομορφία που επικρατεί στη δημόσια εκπαίδευση
6.       Στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης μπορούν να δοκιμαστούν ευκολότερα συστήματα οργάνωσης και διοίκησης σχολείων – πανεπιστημίων και νέοι μέθοδοι διδασκαλίας και να κυκλοφορήσουν πρωτοποριακές ιδέες και βιβλία
7.       Εύκολη αντίληψη πρωτοβουλιών που δεν επιχειρούνται στην δημόσια εκπαίδευση

Ο κυριότερος όμως λόγος ανάπτυξης ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι η εισροή κεφαλαίων, ο φοιτητικός τουρισμός εντός επικράτειας και επίσης όσο αφορά τους εκπαιδευτικούς θα αποτελέσουν το ιδανικό μέρος για τις πρωτοποριακές ιδέες τους που στη δημόσια εκπαίδευση δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνει αυτό.


Η ιδιωτική εκπαίδευση έχει μακρά παράδοση σε αστικές χώρες της Δύσης. Και εφόσον θέλουμε να ανήκουμε στην Δύση οφείλουμε να εξελιχτούμε. Αυτό μας λέει ο Πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης, ένας πολιτικός που με στρατηγική σκέψη εφευρίσκει λύσεις και καταθέτει προτάσεις για την αναβάθμιση της πατρίδας του και όλων των Ελλήνων.