Η Ηγεσία της Επικοινωνίας


Φώτιος Μαυρόφτας
Πολιτευτής με την Ν.Δ. στην εκλογική περιφέρεια Β' Αθηνών

Αν κάτι χαρακτηρίζει την Ηγεσία του αιώνα που διανύουμε, αυτό το χαρακτηριστικό είναι η επικοινωνία. 

Η επικοινωνία είναι η εμβάθυνση των αισθήσεων της ακοής στις εμπειρίες των ανθρώπων. 

Ο Σωκράτης, σε διάλογο του με έναν γηραιότερο από τον ίδιο σε ηλικία, και η αναφορά στο όνομά του γίνεται διότι είναι ο πατέρας της Δυτικής Φιλοσοφίας, ως απάντηση στη προτροπή του συνομιλητή του να έρχεται εκείνος πιο συχνά στον Πειραιά διότι ως ηλικιωμένος δεν μπορεί να έρχεται στην Αθήνα ώστε να συζητεί μαζί του, απάντησε..

Η συζήτηση με γηραιότερους πάντα είναι χρήσιμες διότι νομίζω ότι πρέπει να μαθαίνω από αυτούς, σαν ανθρώπους που έχουν περάσει κάποιο δρόμο, που και εμείς ίσως θα χρειαστεί να περάσουμε, ποιου είδους είναι, δύσβατος και δύσκολος ή εύκολος και ευκολοπέραστος. 

Πάνω σε αυτή τη λογική, έρχεται η Ηγεσία της Επικοινωνίας. 

Η επικοινωνία είναι εργαλείο που επιτρέπει στον Ηγέτη, μέσα από τις εμπειρίες των ανθρώπων, να δει δρόμους, να διαπιστώσει ποια τα εμπόδια και τι καλείται να κάνει ώστε να διαβεί το δρόμο με επιτυχία. 

Η Ηγεσία, ξεκινά και τελειώνει, στην επικοινωνία. 

Η επικοινωνία βασίζεται στην αποφασιστικότητα.
Στη συνέπεια.
Και στην ευγένεια. 

Δεν έρχομαι για να με ακούσετε, έρχομαι για να σας ακούσω. Τις εμπειρίες που το κράτος σας δίνει. Ποιες κρατάμε, ποιες όχι, τι είναι μέτριο τι δεν είναι είναι. 

Ο Σωκράτης, πάντα μέσα από το διάλογο και την ευκαιρία που έδινε στους συνομιλητές του, άκουγε τις απόψεις περί θεμάτων πολιτικής. 

Η Πολιτική είναι η επικοινωνία του Πολίτη με την Πολιτεία. Δηλαδή με τον ίδιο. 

Η Δημοκρατία της Επικοινωνίας, είναι η Πολιτική να επικοινωνεί άμεσα με τη Δημοκρατία. 

Η Δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν υπάρχει Ηγεσία που δεν επικοινωνεί με το σώμα της Δημοκρατίας. 

Η Δημοκρατία λειτουργεί όταν η επικοινωνία ανάμεσα στην Ηγεσία και στην Κοινωνία γίνεται πάνω στη βάση των εμπειριών. 

Το ζητούμενο για έναν Ηγέτη δεν είναι το τι βρήκε. Δεν ζητεί να βρει τι βρήκε. Τι παρέλαβε. Αυτό που ζητεί ο Ηγέτης, είναι οι πολιτικές εκείνες, συνδιαμορφωμένες με την κοινωνία της Δημοκρατίας ώστε να διαμορφώσει μέσα από τις εμπειρίες, μια νέα κατάσταση για το κράτος. 

Η σύνθεση επομένως, μέσα από την επικοινωνία, έρχεται να προσδώσει ένα νόημα για το κράτος. 

Και ερχόμαστε σε ένα θέμα, που αξίζει να δούμε. Το κράτος να έχει νόημα. Και νόημα, σημαίνει το τι προσφέρει στον πολίτη. Ο πολίτης όταν δεν σέβεται το κράτος του, ευθύνεται ο ίδιος; Ή μήπως ευθύνεται ότι δεν υπάρχει ο ρεαλισμός στη Πολιτική. Δηλαδή υπάρχει η φαντασία του λαϊκισμού; Ή πάμε στο τρίτο ενδεχόμενο, να υπάρχει ευθύνη και στους 2;

Ποιος καθοδηγεί την Πολιτική. Η απάντηση είναι οι εμπειρίες των ανθρώπων. Πως μπορεί να υπάρχει ευθύνη; Με το να εμφανισθεί Ηγεσία που να θέλει να μάθει μέσα από την επικοινωνία, τις εμπειρίες αυτές. Εδώ έρχεται ο ρεαλισμός της Πολιτικής, η αληθινή φύση της, και αυτό που παρατηρείται κατόπιν ή και κατά την διάρκεια αν θέλετε,  είναι ότι ο πολίτης και η Πολιτική σέβονται το κράτος.  

Η Ν.Δ. και ερχόμαστε με αυτή τη παράγραφο, να αγγίξουμε το θέμα αυτό, ομιλεί ρεαλιστικά. Και ρεαλισμός σημαίνει ευθύνη πολιτών απέναντι στο κράτος, όντας ταυτόχρονα και πολιτικοί. 

Πολίτης και Πολιτικός/κή, αρμονικά συνδεδεμένοι για το νόημα του Κράτους. 

Μέσω της Δημοκρατίας της Επικοινωνίας, ο πολίτης καθίσταται άμεσα αρωγός μιας νέας πραγματικότητας για ένα νέο κράτος. Κράτος που θα σέβεται το δικαίωμα πρώτα από όλα στην ίδια την ζωή. Και ζωή δεν σημαίνει μόνο η προστασία της. Είναι όλο το φάσμα αυτής. 

Ο σεβασμός προς το Δημοκρατικό Πολίτευμα είναι αυτό που οδηγεί τον Ηγέτη να μάθει τις εμπειρίες των ανθρώπων. 

Η συλλογή των ιδεών, απόψεων, θέσεων, είναι απαραίτητη για να σχηματίσουμε την εικόνα του τι έχουμε...........

" Ποιες οι εμπειρίες σας από το Κράτος ". Μια συγκλονιστικά δυνατή, ουσιαστική Δημοκρατική ερώτηση, που φέρνει τον πολίτη μπροστά στις ευθύνες του και το λαϊκισμό μπροστά στο τέλος του. 

Η ερώτηση αυτή, και επανέρχομαι σε προγενέστερη αναφορά μου, είναι η αλληλεπίδραση της Ηγεσίας με τον Πολίτη. 

Η ευθύτητα στη Πολιτική είναι σεβασμός προς τον πολίτη. Το πλάνο για ένα κράτος με νόημα, και υπεράσπιση του Συντάγματος. Η συνέπεια στη Πολιτική, είναι στήριξη για τους πολίτες. Η ευγένεια, είναι ο τόνος για ένα κράτος δικαίου. 

Το να σκέφτεσαι για τους ανθρώπους με τους ανθρώπους δίπλα σου, είναι ένας κύκλος χωρισμένος σε 4 μέρη. 

Το ένα μέρος του, είναι η Ηγεσία της Επικοινωνίας.
Το δεύτερο μέρος του κύκλου, είναι οι άνθρωποι σε άμεση επαφή με την Ηγεσία.
Το τρίτο μέρος, είναι οι εμπειρίες των ανθρώπων. 
Και το τέταρτο είναι η συλλογή αυτών των εμπειριών. 

Ο κύκλος συνεχώς κινείται. Και μεγαλώνει όσο εμβαθύνεται η επικοινωνία αυτή. Δεν επιλέγεις πολίτες. Ζητείς από όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, να μάθεις από αυτούς, βασιζόμενος στη διαλεκτική. Οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας σου δίνουν την ήδη σχηματισθείσα εικόνα. Οι άνθρωποι μέσης ηλικίας, την εικόνα που έχουν. Και οι νεότεροι, την εικόνα που θα ήθελαν. 

Η Ηγεσία ενώνει τις εικόνες αυτές. Και δίνει το εναρκτήριο έναυσμα για μια νέα διάσταση για το τι σημαίνει Κράτος, και ποιο ως δομές Κράτος, είναι αυτό που θα μπορεί να σταθεί στον 21ο αιώνα. 

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ., αποφασισμένος να αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη μοναξιά του, συλλέγει τις εμπειρίες των ανθρώπων. Οι άμεσες επαφές με την κοινωνία θα συνεχιστούν. Το ζητούμενο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι να ακούσει. Όχι να μιλά όπως ο κ. Τσίπρας. Είναι ζητούμενο ως προς την αντίληψη για την Ηγεσία που έχει, να δώσει εικόνα στο μέλλον. Μέσα από τις διηγήσεις των ανθρώπων και μέσα από τα όνειρα των νέων.


Ένα Κράτος με νόημα, για ένα νόημα στη Πολιτική.

Ν.Δ. - Κυριάκος Μητσοτάκης

Αυτοδυναμία.