Πολιτευτής με την Ν.Δ. στην εκλογική περιφέρεια Β' Αθηνών
Επιστρέφω σε αρθρογραφία που αγκαλιάστηκε από φίλους και αναγνώστες. Θα μιλήσουμε για τα 10 στοιχεία της Ηγεσίας.
Απαριθμώντας τα στοιχεία αυτά ως κάτωθι.
1. Θετική επιρροή
2. Προτεραιότητες
3. Ακεραιότητα
4. Πρόκληση θετικών αλλαγών
5. Επίλυση προβλημάτων
6. Στάση απέναντι σε προβλήματα
7. Άνθρωποι
8. Όραμα
9. Αυτοπειθαρχία
10. Ανάπτυξη επιτελείου
Η ηγεσία ενός ανθρώπου, χαρακτηρίζεται κυρίως από την απόδοση. Από την απόδοση των ανθρώπων που έχει γύρω του. Καθημερινή ασχολία ενός ηγέτη είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά του, να αποδίδουν όχι μόνο πολύ αλλά η απόδοση από ημέρα σε ημέρα να είναι ολοένα και αυξανόμενη ως προς τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά.
Επιστρέφω σε αρθρογραφία που αγκαλιάστηκε από φίλους και αναγνώστες. Θα μιλήσουμε για τα 10 στοιχεία της Ηγεσίας.
Απαριθμώντας τα στοιχεία αυτά ως κάτωθι.
1. Θετική επιρροή
2. Προτεραιότητες
3. Ακεραιότητα
4. Πρόκληση θετικών αλλαγών
5. Επίλυση προβλημάτων
6. Στάση απέναντι σε προβλήματα
7. Άνθρωποι
8. Όραμα
9. Αυτοπειθαρχία
10. Ανάπτυξη επιτελείου
Η ηγεσία ενός ανθρώπου, χαρακτηρίζεται κυρίως από την απόδοση. Από την απόδοση των ανθρώπων που έχει γύρω του. Καθημερινή ασχολία ενός ηγέτη είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά του, να αποδίδουν όχι μόνο πολύ αλλά η απόδοση από ημέρα σε ημέρα να είναι ολοένα και αυξανόμενη ως προς τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά.
Πρόκληση θετικών αλλαγών.
Η κοινωνία έχει περάσει παγκόσμια, και αυτό οφείλεται στο τρόπο που αντιμετωπίζεται το σύγχρονο επιχειρείν, από την διοίκηση στην καθοδήγηση. Οι άνθρωποι ολοένα και απομακρύνονται από διοικητικές λογικές αλλά προσεγγίζουν καθοδηγητικές λογικές.
Άνθρωποι. Ο Ηγέτης βλέπει μέσα στη ψυχή του ανθρώπου και με το τρόπο που ηγείται τον καθοδηγεί εκεί όπου ίσως να μην τολμούσε να πάει μόνος του.
Η στάση του Ηγέτη απέναντι στα προβλήματα, γεννάει ένα όραμα. Όραμα το πως αυτά θα μπορέσουν να αντιμετωπισθούν, να δρομολογηθεί η λύση τους και κατόπιν να περάσουμε στη φάση αυτή της υλοποίησης βήμα προς βήμα μιας ολοκληρωτικής αλλαγής.
Ηγέτης αναγνωρίζεται ο άνθρωπος εκείνος ο οποίος αναλαμβάνει τις ευθύνες.
Δεν αναφέρομαι φυσικά στον κ. Τσίπρα, ο οποίος απέχει έτη φωτός από κάτι όπως αυτό που προανέφερα. Και αν θέλουμε να κάνουμε μια μικρή παύση στο κείμενο και να εισέλθουμε στα της Κυβέρνησης, θα μπορούσε να πούμε ότι η μη παραίτηση κανενός Υπουργού για τα όσα κατά καιρούς έχουν συμβεί, προκαλεί μια δυσάρεστη εντύπωση. Την εντύπωση ότι στο τόπο μας δεν υπάρχει ηγεσία. Η μη ανάληψη ευθύνης και η ηθική αντιμετώπιση ενός λάθους, αυτό το συμπέρασμα εξάγει.
Ο άνθρωπος που θέλει να ηγηθεί μιας προσπάθειας, ενός συνόλου ανθρώπων, είναι ταγμένος σε κάτι που από αυτό θα προέλθει η επιτυχία. Στην ανάπτυξη του στελεχιακού δυναμικού. Το στελεχιακό δυναμικό είναι αν μπορούμε να δώσουμε ένα ορισμό σε αυτό, είναι το περιουσιακό στοιχείο του κάθε οργανισμού. Όσο περισσότερο αναπτύσσεις το στελεχιακό δυναμικό ως προς τις γνώσεις κ.λπ. το κέρδος ολοένα και θα αυξάνεται.
Το στελεχιακό δυναμικό, σε έναν κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται και εξελίσσεται, καλείται στο να αντιπροσωπεύει σύγχρονες ιδέες. Είναι ένας μύθος ότι ο κόσμος δεν αναζητεί νέες ιδέες. Ο κόσμος αν παραμένει σε κάτι το παλιό είναι εξαιτίας ότι δεν του έχει δοθεί μια κρυστάλλινη εικόνα του νέου. Αυτό το έργο είναι έργο που επιτελείται από στελέχη του οργανισμού. Νέες ιδέες, που με απλό τρόπο αυτές να μεταδίδονται.
Ως προς τις προτεραιότητες. Προτεραιότητα δεν είναι κάνω τα πάντα όλα μαζί ταυτόχρονα. Αυτό είναι μια άσκοπη εξωτερίκευση ενέργειας, που οδηγεί σε πνευματική κούραση.
Η αρχή της προτεραιότητας είναι η απόδοση. Η αποδοτικότητα είναι το θεμέλιο της φρεσκάδας, της ζωντάνιας, και η αποτελεσματικότητα που πηγάζει μέσα από την αποδοτικότητα, το θεμέλιο της επιτυχίας.
Η ακεραιότητα είναι το σύστημα αξιών που πρεσβεύω ως άνθρωπος. Και φέρνω τις αξίες μου μπροστά στο κόσμο.
Ο Σωκράτης σχετικά με την ακεραιότητα είχε πει ότι το πρώτο βήμα για το ανθρώπινο μεγαλείο είναι να είμαστε πραγματικά αυτό που παρουσιάζουμε.
Γιατί είναι ένας σημαντικός παράγοντας στο σύγχρονο ορισμό της Ηγεσίας η ακεραιότητα.
Η ακεραιότητα εμπνέει εμπιστοσύνη.
Εκφράζει την συνέπεια.
Έχει να κάνει με επιλογές.
Και με την αναγνώριση των ανθρώπων για τις επιτυχίες τους.
Ο σύγχρονος ηγέτης αναγνωρίζει την επιτυχία των ανθρώπων γύρω του, την επικροτεί και εμπνέει ώστε η επιτυχία να φέρει στο μέλλον πολλές περισσότερες. Είναι αυτό που αναφέρθηκε παραπάνω. Οι άνθρωποι σήμερα θέλουν καθοδήγηση.
Η Ελληνική κοινωνία, κατόπιν των ετών της μεταπολίτευσης ζούσε σε ένα κράτος που η ηγεσία είχε να κάνει με λόγια και ελάχιστα έργα.
Δεν μπορούμε ως κοινωνία να ζούμε με αυτή την έννοια της μεταπολίτευσης, ειδικά όταν έχουν παρέλθει τόσα έτη.
Ο κόσμος προχωράει. Οι κοινωνίες αναζητούν ένα νέο ρόλο μέσα στη κάθε χώρα. Και αυτό που αναζητούν είναι το βήμα εκείνο που θα τις φέρει σε έναν νέο κόσμο όπου σε αυτόν θα έχουν πρόσβαση σε καινοτομίες όπως επίσης και σε καινοτόμες ιδέες το πως μπορεί ένα κράτος να περάσει στην άλλη εποχή. Στην εποχή της συλλογικότητας και όχι του ατομικού συμφέροντος.
Η κοινωνία, η κάθε κοινωνία, προοδεύει ή οπισθοδρομεί όλη μαζί. Εδώ σε αυτό το σημείο ο Ηγέτης που θα αναδειχθεί θα είναι αυτός που θα εντοπίσει ακριβώς αυτό που ανέφερα.
Και εδώ εισέρχεται ο όρος της θετικής επιρροής. Η επιρροή για πρόοδο. Μέσα από μια καθολική ιδέα. Ένα Εθνικό Σχέδιο. Μια ένωση.
Η σύγχρονη Ηγεσία, ένας σύγχρονος Ηγέτης προχωράει με το βλέμμα του στραμμένο στη κοινωνία. Όχι σε συγκεκριμένα άτομα ή σε συγκεκριμένες ομάδες.
Δημιουργεί μια ομπρέλα με το λόγο του, ώστε με αυτή να σκεπάσει κάθε προσπάθεια επικράτησης λαϊκισμού, ο οποίος απομακρύνει τον άνθρωπο από τα βασικά του θέλω και επιθυμίες, ώστε επικρατώντας να μπορεί να πράξει όσα αυτός θέλει για το όφελος μόνο αυτών που λαϊκίζουν. Διότι αυτό κάνει ο λαϊκισμός. Ένας σύγχρονος Ηγέτης αυτό δεν μπορεί να το αφήσει να εξελίσσεται από την στιγμή που σέβεται τον άνθρωπο και τα όνειρά του για ζωή και δημιουργία.
Ο Ηγέτης αυτά εντοπίζει στους ανθρώπους. Και με το λόγο του αυτά υπενθυμίζει.
Οδηγεί σε αυτά που θέλει ο άνθρωπος.
Η Ελλάδα, χρωστάει στην ίδια το επόμενο βήμα. Στη δημιουργία ενός κράτους που η Ηγεσία μαζί με τους ανθρώπους, θα δημιουργήσουν ένα πέπλο ασφάλειας ώστε με βήματα να επιτευχθεί η επιστροφή της χώρας μας στη κανονικότητα, μια κανονικότητα που με αυτή την Κυβέρνηση είναι απίθανο να συμβεί.
Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να διατηρήσει την καρέκλα του, δημιουργώντας ένα κλίμα έντασης.
Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει να δημιουργήσει ένα κλίμα Εθνικής συμπόρευσης ως προς την αναγέννηση της χώρας.
Και για να το κάνει αυτό, χρειάζεται να εντοπίσει ο Ελληνικός λαός, ποια είναι τα χαρακτηριστικά της Ηγεσίας που τον συντροφεύουν.
Και διαπιστώνω ότι, η κοινωνία έχει εισέλθει σε αυτή την διαδικασία. Και αυτό είναι θετικό για τον τόπο.
Πάμε για ένα καλύτερο αύριο.
Ν.Δ. - Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ευχαριστώ.