Η Ελλάδα χρειάζεται μια θεσμική Κοινοβουλευτική επανάσταση

Η πατρίδα μας βιώνει μία παρατεταμένη οικονομική κρίση, που έχει επηρεάσει αρνητικά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Μία κρίση διεθνή, που στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2009 αλλά έχει τις βαθιές της ρίζες στην χαμένη για την οικονομία δεκαετία του 1980. Στην εποχή των υπέρμετρων ελλειμμάτων και του αφρόνως υπερδανεισμού.
Που χάθηκαν οι υποχρεώσεις, ανατράπηκε ο Κώδικας των Αρχών και Αξιών μας και υπερίσχυσε ο Λαϊκισμός. Με μία κοινωνία που ζούσε το μύθο της πλάστης ευημερίας με δανεικά και μάλιστα σε <<χειμερία νάρκη>>. 
Βάζοντας στην άκρη παραδοσιακές Αρχές και Αξίες, Ιδανικά και Πρότυπα. 
Και όταν η κρίση κτύπησε την πόρτα μας εμείς ακούσαμε τις σειρήνες του Λαϊκισμού.
ΔΕΝ ΕΦΕΡΕ Η ΚΡΙΣΗ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ.
Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα για τη χώρα. Να σημάνει μία γενική συστράτευση κατά του ακραίου και άκριτου Λαϊκισμού που κρατάει τη χώρα προσκολλημένη στις αγκυλώσεις και τις παθογένειες του χθες. Αλλά η Ελλάδα βιάζεται. 
Το αύριο δεν περιμένει. Όλοι εμείς, η Παράταξη μας είμαστε πάντα στην πρωτοπορία. Αυτοί που πρέπει να κάνουμε τις αναγκαίες τομές.
Τις γενναίες μεταρρυθμίσεις.
Το 1989 -1993 η Κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έκανε τα πρώτα βήματα να βάλει την χώρα μας. Στο ρυθμό τον μεγάλων Μεταρρυθμίσεων αλλά οποίοι τον σταμάτησαν και το αποτέλεσμα το βλέπουμε σήμερα όλοι μας,  και κυρίως όλος ο Ελληνικός λαός και η οικογένεια του.
Αν τον είχαμε ακούσει τότε τον Πρωθυπουργό του τόπου μας σήμερα ούτε η Ελλάδα αλλά ούτε και ο Ελληνικός λαός θα ζούσε αυτή την κρίση. ( Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα ).
Η Νέα Δημοκρατία και ο Αυριανός Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με το που πάρουν την Κυβέρνηση στα χέρια τους, πρέπει να κηρύξει την Νέα εποχή τον Μεταρρυθμίσεων στον τόπο μας.
Με μία Θεσμική Κοινοβουλευτική Επανάσταση.
Που θα ενισχύσει Θεσμούς και Διαφάνεια.
Που θα οδηγήσει την Πατρίδα μας στο Μέλλον με ασφάλεια.
Μία Πατρίδα που δεν την κληρονομήσαμε από τους γονείς μας αλλά την δανειστήκαμε από τα παιδιά μας.
Είναι η ώρα να προχωρήσουμε Μπροστά.
Είναι η ώρα για τη ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ 3η ΣΤΗΝ 4η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Σε περιόδους κρίσεων γράφουν Ιστορία αυτοί που αλλάζουν τις δομές του πολιτικού συστήματος.
Μετά το ιδρυτή του νεοελληνικού κράτους Ιωάννη Καποδίστρια αυτό έκαναν με επιτυχία ο Χαρίλαος Τρικούπης, και ο Ελεύθερος Βενιζέλος.
Η μετάβαση στην 4η Ελληνική Δημοκρατία, αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο της εποχής μας.
Η απάντηση στα συσσωρευμένα προβλήματα της Πατρίδας μας. 
Η μετάβαση αυτή δεν είναι ένα λεκτικό πυροτέχνημα. Είναι ή θωράκιση και ο εκσυγχρονισμός του Συντάγματος, των Κοινοβουλευτικών μας Θεσμών της Δικαιοσύνης και της Διαφάνειας που θα μας βοηθήσουν να μην ζήσουμε ξανά την πολύπλευρη κρίση των τελευταίων ετών.

Σήμερα, ή χώρα απαιτεί ένα νέο όραμα.

Μία νέα μακροπρόθεσμη πολιτική στρατηγική.

Που θα αποκαταστήσει τις σχέσεις πολίτη και Πολιτικής.

Σε μία σχέση εμπιστοσύνης.

Ένα κράτος φιλικό στις επενδύσεις, την καινοτομία και την υγεία επιχειρηματικότητα χωρίς αιφνιδιασμούς και αναδρομικές φορολογικές επιθέσεις.
Επενδύσεις που θα παράξουν νέο πλούτο και θα καταπολεμήσουν τη μάστιγα της εποχής, την ανεργία που κτυπάει ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους.
Ένα κράτος που θα ενισχύσει και δεν θα αποθαρρύνει τους βασικούς τομείς Ανάπτυξης.
Τον Αγροτικό τομέα, τον Τουρισμό και τη Ναυτιλία. Φιλικό στο Περιβάλλον.
Ένα κράτος όπου μία πραγματικά Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη θα αποτελέσει ουσιαστικά τον Τρίτο Πυλώνα της Δημοκρατίας μας.
Ένα κράτος που θα προστατεύει τους κοινωνικά αδύναμους.
Ένα κράτος που θα σέβεται και θα υπηρετεί τον πολίτη.
Που θα εγγυάται την ασφάλεια του.
Ένα κράτος ίσων ευκαιριών που θα στηρίζει τη δημιουργικότητα και θα προβάλλει την αριστεία.
Ένα κράτος που θα προσφέρει εκπαίδευση στις νέες γενιές και θα παρέχει γνώση στους νεοέλληνες.
Ένα κράτος με συνέχεια, στόχους και αποτελεσματικότητα.
Αλλά η μετάβαση στην 4η Ελληνική Δημοκρατία απαιτεί πριν και πάνω από όλα ένα σύγχρονο Σύνταγμα.
   
Ένα νέο Σύνταγμα που θα εκφράζει τη Νέα εποχή για μία Νέα Ελλάδα. Με βαθιές θεσμικές τομές. Που θα αφήσουν πίσω φοβικά σύνδρομα και αγκυλώσεις. Ένα νέο Σύνταγμα που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
1) Απεμπλοκή της εκλογής του Πρόεδρου της Δημοκρατίας από τη θητεία της κυβέρνησης.

2) Ισχυροποίηση των εγγυήσεων για εξάντληση της διάρκειας της κοινοβουλευτικής περιόδου.

3) Θέσπιση χρονικών ορίων για τη θητεία των εκλεγμένων οργάνων της Πολιτείας.

4) Παροχή Ασυλίας στους Υπουργούς και βουλευτές αποκλειστικά στα όρια της άσκησης των Κοινοβουλευτικών καθηκόντων τους.

5) Ηλεκτρονική υποβολή του <<πόθεν έσχες>> των πολιτικών προσώπων και ανάθεση του ελέγχου του σε ειδικό σώμα αποτελούμενο αποκλειστικά από ανώτατους λειτουργούς των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας.

6) Ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου.

7) Ενίσχυση της Ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

8) Πρόβλεψη ίδρυσης και λειτουργίας μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

9) Ενίσχυση και θεσμική θωράκιση των Ανεξάρτητων Αρχών.

10) Ουσιαστικό εκδημοκρατισμό των Πολιτικών Κομμάτων και εγγυήσεις διαφάνειας στα οικονομικά τους.

11) Καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος με την πρόβλεψη ότι ή αλλαγή του θα απαιτεί πλειοψηφία 3/5 της Βουλής.

12) Ενίσχυση του ρόλου των Βουλευτών τόσο σε νομοθετικό όσο και σε ελεγκτικό επίπεδο, καθιέρωση υποχρεωτικής ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα νομοσχέδια και ημερομηνία και ώρας διενέργειας ψηφοφοριών.

13) Θεσμοθέτηση συγκεκριμένου κυβερνητικού σχήματος και αντίστοιχου οργανογράμματος με απόφαση 3/5 της Βουλής. Επίσης, θέσπιση θέσεων δύο Μόνιμων Υφυπουργών Εξωτερικών και Οικονομικών επί του Προϋπολογισμού με 5η θητεία και εκλογή τους από τα 3/5 της Βουλής.

14) Ρητή πρόβλεψη για την προστασία της εθνικής ταυτότητας και της ελληνικής γλώσσας. 
15) Ρητή πρόβλεψη για φορολογικό νομοσχέδιο 7ετους διάρκειας.

16) Καθιέρωση ειδικής δωσιδικία Βουλευτών και Υπουργών, με εξαίρεση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας.

17) Σαφής προσδιορισμός των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας.

18) Ενίσχυση των θεσμών προστασίας του Περιβάλλοντος.

19) Διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας των ηλεκτρονικών ΜΜΕ.

20) Νέος τρόπος σύνταξης του Κρατικού Προϋπολογισμού και υποχρεωτική εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων του δημοσίου τομέα με παράλληλη εισαγωγή διπλογραφικού συστήματος στο δημόσιο λογιστικό. Εφαρμογή από το Ελεγκτικό Συνέδριο όλων των Διεθνών Συμβάσεων Ανώτατων Ελεγκτικών Συστημάτων που έχει ήδη υπογράψει.  
Η Συνταγματική Κοινοβουλευτική Επανάσταση αποτελεί την κορωνίδα της μετάβασης στην 4η Ελληνική Δημοκρατία. Είχα την τιμή να την προτείνω μαζί με συγκεκριμένες αλλαγές του Συντάγματος ήδη από το 2010. Αυτή η θεσμική κοινοβουλευτική επανάσταση θα ήταν δυνατόν να προκληθεί με ένα δημοψήφισμα που θα εισηγηθεί το Υπουργικό Συμβούλιο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα εγκρίνει ή Βουλή σύμφωνα με το άρθρο 44 του Συντάγματος.
Με το δημοψήφισμα αυτό θα καλείται ο Ελληνικός Λαός να εγκρίνει την εκλογή Συντακτικής Βουλής που θα συντάξει το νέο Σύνταγμα της Χώρας με συγκεκριμένα ερωτήματα για τις προτεινόμενες αλλαγές.
Αλλά για να υλοποιηθεί και να ολοκληρωθεί αυτή ή μετάβαση απαιτούνται τομές και μεταρρυθμίσεις.
Σε πολλούς τομείς.
Ιδιαίτερα στην Οικονομία και το Φορολογικό μας Σύστημα:
Η Συνταγματική κατοχύρωση φορολογικού νομοσχεδίου 7ετους διάρκειας θα βοηθήσει στην προσέλκυση ελληνικών και ξένων επενδύσεων. Θα σταματήσει τη μετεγκατάσταση ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.
Γιατί θα κάνει ξεκάθαρο το τοπικό της φορολόγησης. 
Η ίδρυση ενός νέου τμήματος στο Συμβούλιο Επικράτειας που θα επιλαμβάνεται μόνο υποθέσεων που αφορούν επενδύσεις με την υποχρέωση τελεσίδικης απόφασης εντός 3 μηνών, θα επιταχύνει τις διαδικασίες σε <<λιμνάζουσες>> επενδύσεις και θα προσελκύσει καινούργιες.
Πρόγραμμα μεταβολής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης που θα βοηθήσει τους ανέργους να επανενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία. Οι επιχειρήσεις που θα προσλαμβάνουν ανέργους και θα επιδοτούνται γι αυτό δεν θα επιτρέπεται να απολύουν υφιστάμενους εργαζόμενους τους. 
Ιδιώτες και εταιρείες που δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους ή πάσης φύσεως οφειλές προς το Δημόσιο (από οποιαδήποτε αιτία, ή/και ασφαλιστικές εισφορές η άλλες υποχρεώσεις προς τους ασφαλιστικούς φορείς οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και απαιτήτες) να έχουν το δικαίωμα να προσφέρουν στο Δημόσιο ακίνητο ή ακίνητα ιδιοκτησίας τους και το Δημόσιο να υποχρεούται να το αγοράσει σε τιμή ίση με την αντικειμενική αξία.

Σε θέματα Διαφάνειας. Η ψήφιση νόμου για τη <<Σύσταση, Χρηματοδότηση και Οικονομικό Έλεγχο των πολιτικών κομμάτων και για τη ρύθμιση και τον έλεγχο των εκλογικών δαπανών>> θα αποκαταστήσει τη <<χαμένη τιμή>> του πολιτικού συστήματος.
Η Συνταγματική κατοχύρωση της Ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης με εκλογή των μελών των Ανώτατων Δικαστηρίων θα απεμπλέξει τη Δικαιοσύνη από την εκτελεστική εξουσία και θα της προσδώσει το κύρος που της αρμόζει ως τρίτος πυλώνας της Δημοκρατίας μας.
Η Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας μας θα σταματήσει την πολυνομία και τις αντιφατικές δικαστικές αποφάσεις.
Ο εκσυγχρονισμός και η Ολική Μηχανογράφηση του Κράτους θα απαλλάξει τον πολίτη από τη γραφειοκρατία και τα δημόσια οικονομικά από το υψηλό κόστος.
Πληρώσαμε ως χώρα και ως κοινωνία ακριβά τα στερεότυπα.
Τις λαϊκίστικες Αντιλήψεις. Τους τακτικισμους. Πονέσαμε και χάσαμε πολύτιμο χρόνο.
Αφεθήκαμε στις σειρήνες του Λαϊκισμού. Κυριάρχησαν οι ψεύτικες υποσχέσεις.
Βιώσαμε την πλαστή ευημερία με δανεικά.
Αλλά μαθαίνουμε από τα λάθη μας...

Και η αλήθεια όσο δυσάρεστη και αν ηχεί, πάντα είναι καλύτερη στο τέλος από το ωραιότερο ψέμα.
Και με την Αλήθεια πρέπει να πορευτούμε.
Γιατί, η Ελλάδα βιάζεται. Το αύριο δεν περιμένει. Αν δεν προχωρήσουμε σήμερα -άμεσα- με στρατηγική και όραμα στην 4η Ελληνική Δημοκρατία δεν θα είμαστε μόνο υπόλογοι στους εαυτούς μας.
Θα είμαστε οι ένοχοι του αιώνα στη συνείδηση των πλαισιώνουν την μας. Για αυτό το αύριο του τόπου είναι στα χέρια μας. Και λέμε ΝΑΙ στον Νεο μας Ηγέτη και ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟ  ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ